Het Laatste Woord

Training Redigeren

Naar het inschrijfformulier

Er ligt een tekst op je bureau, hij moet snel geredigeerd worden.

Bijna automatisch pak je de rode pen en verbeter je de fouten. Maar stel dat de tekst inhoudelijk niet deugt? Dat de structuur niet klopt? Dat de stijl zo slecht is dat je beter opnieuw kunt beginnen?

 

Hoe sneller je weet wat de echte kwaliteit is van de tekst, hoe minder tijd je kwijt bent aan zinloos corrigeren. En dat is het vertrekpunt van deze basistraining Redigeren: je leert een systeem waarin je heel snel een tekst kunt beoordelen, zodat je precies weet wat je eraan moet doen. 

Voor wie 

Deze training is geschikt voor iedereen die non-fictieteksten bewerkt: redacteuren of eindredacteuren bij een uitgeverij of tijdschrift maar ook communicatiemedewerkers bij bedrijven die werken aan uitgaven. Zowel redacteuren met als zonder ervaring zijn welkom. De eersten kunnen hun werkwijze toetsen en verbeteren, de tweeden kunnen die ontwikkelen. 

Data en locatie

Data: 

Van 9.30 tot 17.00 uur

Locatie: Ede

Kosten

€ 1.995,- exclusief 21% BTW en inclusief koffie, thee en lunch. 

Programma

Het cursusmateriaal heeft een theorie- en een praktijkgedeelte. Het praktijkgedeelte wordt volledig samengesteld uit de teksten van de deelnemers zelf, die iedereen drie weken van tevoren toestuurt.

 

Eerste dag: analyse op macroniveau

Je leert de grote lijn van een tekst te analyseren en direct knelpunten bloot te leggen. Dit gaat veel verder dan het toetsen van doel en doelgroep. Je leert hoe je in hooguit een half uur een oordeel kunt vellen over de structuur en de inhoud van een tekst. Zodat je precies weet hoeveel tijd het je kost om deze te redigeren.

 

Tweede dag: vervolg macroniveau, start microniveau

Op deze dag rond je de macroanalyse af en oefen je daar een paar keer mee. Daarna duik je in betooglijnen en alineastructuren. Hoe zitten hoofdstukken en alinea's in elkaar? Krijgt de lezer de juiste structuursignalen? Pittige kost!

 

Derde dag: microniveau

Op deze dag duiken we de diepte in: we pluizen een tekst op zinsniveau uit. Hier komt uiteraard je kennis van de Nederlandse grammatica en spelling van pas. Je ervaart direct het verschil als je stilistische veranderingen aanbrengt in een zin.

 

Vierde dag

Voorafgaand aan de vierde dag stuur je opnieuw eigen teksten en kun je praktijksituaties inbrengen. Op de dag zelf komen de eigen teksten allemaal aan bod, en verdiepen we de theorie uit de vorige bijeenkomsten. 

Door wie?

De trainer van deze cursus is Sarah Lee Ketner van Tekstbureau Het Laatste Woord. Ze is een ervaren en gedreven docent, gespecialiseerd in tekstproducties, redactiewerkzaamheden en reclame- en brochureteksten. Het Laatste Woord heeft een uitgesproken visie op taal. Lees er hier meer over.


Naar boven

Inschrijfformulier

  •  dd-mm-jjjj
  • Onze annuleringsvoorwaarden
    • tot drie weken voor aanvang van de training kun je kosteloos annuleren.
    • annuleer je drie weken of korter voor aanvang van de training, dan brengen wij 50% van het trainingsgeld in rekening. Wel kun je een collega (met dezelfde werkzaamheden) je plaats laten innemen.