Het Laatste Woord

Ons geloof

Schrijfvaardigheid vereist oefening

Ooit een muziekinstrument leren spelen? Als je een week niet hebt geoefend, is het niet vreemd dat het op les niet goed gaat. Je kunt geen instrument goed leren bespelen als je niet dagelijks oefent en regelmatig les krijgt. Datzelfde geldt voor schrijven.

 

Schrijfvaardigheid vereist heel veel oefening. We zouden zo graag willen beloven dat je in een training van één dagdeel goed leert schrijven. Dat we wat tips & tricks voor je hebben die gegarandeerd een goede tekst opleveren. Maar dat is te mooi om waar te zijn.

 

Misschien kunnen we je in een dagdeel laten zien waarom een tekst beter kan. Maar dat ook echt omzetten in een vaardigheid om heldere teksten te schrijven, vereist discipline, doorzettingsvermogen en regelmatig feedback. Zelfs wij, die elke dag niets anders doen dan schrijven, moeten elkaar scherp houden op onze zuivere toon.

Een slechte tekst is een halvabetentekst 

Een halvabeet is iemand die heel veel woorden gebruikt om te verbloemen dat hij eigenlijk niets te zeggen heeft. Je treft halvabeten op allerlei plekken in organisaties aan. Het kunnen managers zijn, beleidsmakers, projectleiders en gek genoeg zitten ze vooral op Human Resource Afdelingen.

 

Halvabeten imponeren met woorden. Ze storten een emmer met klinkende clichés over je uit en iedere verdediging is zinloos. Het zijn de vergadertijgers die roepen: 'Het is belangrijk dat alle neuzen dezelfde kant op staan en dat we een integrale maatwerkoplossing bieden die onze klantgerichte benadering het best tot zijn recht laat komen!'

 

Je kunt er geen nee tegen zeggen. Je kunt het er niet mee oneens zijn. Maar niemand vraagt: 'Wat bedoel je?'

 

Overigens is de halvabeet geen nieuw fenomeen. Willem Elsschot sprak in zijn boek Lijmen/Het Been over het Wereldtijdschrift. Wij zien grote overeenkomsten tussen halvabeten en het Wereldtijdschrift. Maar ook George Orwell en Karel van het Reve hebben al veel eerder messcherpe essays geschreven over wat wij nu halvabetentaal noemen.

 

Meer lezen over de halvabeet?