Het Laatste Woord

Wereldtijdschriftteksten

De halvabeet denkt dat hij goed kan schrijven, maar in werkelijkheid zegt hij niets. Hij schrijft Wereldtijdschriftteksten.

 

Het Wereldtijdschrift is de vondst van Willem Elsschot, de schrijver van onder andere het beroemde boek Lijmen. Daarin vertelt Boorman, een van de hoofdpersonen, dat hij in het Algemeen Wereldtijdschrift voor Financiën, Handel, Nijverheid, Kunsten en Wetenschappen (kortweg het Wereldtijdschrift) steeds weer dezelfde teksten gebruikt, 'want (zegt hij tegen zijn nieuwe compagnon) ik bezit een vijftigtal typische studies, die ik steeds maar weer laat verschijnen. Ze werden 30 jaar geleden door mijn voorganger geschreven en dat was een Fransman, zodat je er niet al te veel aan knoeien moet.'

 

Steeds weer dezelfde tekst wordt dus aangepast aan steeds weer andere onderwerpen.

Van alle grondstoffen van de architectuur is marmer ongetwijfeld degene die de meest bewonderenswaardige bijdragen levert aan het onovertroffen en onuitputtelijke thema 'decoratie'.

Dan kun je, zoals Boorman in Lijmen zegt, 'marmer' vervangen door onverschillig wat: cement, papier, maar ook door 'generaal Eisenhower'. Kijk maar:

Van alle generaals in de Tweede Wereldoorlog was generaal Eisenhouwer ongetwijfeld degene die de meest bewonderenswaardige bijdragen leverde aan het onovertroffen en onuitputtelijke thema 'de eer van het vaderland'.

Behalve breed inzetbaar zijn de teksten ook imposant en dat komt, zegt Boorman, door de opeenvolging van 'alle', 'ongetwijfeld', 'onovertroffen', 'onuitputtelijk' en 'bewonderenswaardig'. Dit noemen wij dus 'Wereldtijdschriftteksten': gevuld met imponeerwoorden en zo abstract dat je ze overal in kunt zetten.

Dit is volgens ons een Wereldtijdschrifttekst:

Het uitgangspunt van de Baetenbeeck Adviesgroep is altijd het leveren van maatwerk van een uitstekende prijs-/kwaliteit-verhouding. Binnen de financiële ruimte zijn het proces en de taakgerichtheid vervlochten tot een integrale aanpak. Dat betekent dat de Baetenbeeck Adviesgroep als specialist in managementopleidingen wil participe­ren in de zaken waarmee u in het veranderingsproces te maken krijgt. Als een volwaardige en meeden­kende partner die erkenning ondervindt door een goede reputatie, door het inbrengen van expertise en het markt- en klantgericht denken en werken. Wij staan dan ook voor een goede communicatie met alle, bij het proces betrokken partijen in alle stadia van het proces.

In een handomdraai maken we de tekst namelijk geschikt voor een schoonmaakbedrijf:

Het uitgangspunt van de IBG Cleaning Groep is altijd het leveren van maatwerk van een uitstekende prijs-/kwaliteit-verhouding. Binnen de financiële ruimte zijn het proces en de taakgerichtheid vervlochten tot een integrale aanpak. Dat betekent dat de IBG Cleaning Groep als specialist in schoonmaakwerk wil participe­ren in de zaken waarmee u in uw verschillende vestigingen te maken krijgt. Als een volwaardige en meeden­kende partner die erkenning ondervindt door een goede reputatie, door het inbrengen van expertise en het markt- en klantgericht denken en werken. Wij staan dan ook voor een goede communicatie met alle, bij het proces betrokken partijen in alle stadia van het proces.

Taalkundige kenmerken van De Halvabeet?