Het Laatste Woord

De wartaal van PostNL

dinsdag 10 juli 2012

Ankie, een vriendin, bestelde bij de webwinkel van PostNL vijf velletjes postzegels. De levertijd was vijf dagen. Elf dagen later belde ze maar eens naar de klantenservice. Na een onverkwikkelijk gesprek (waarover we ook een column kunnen schrijven), kreeg ze deze e-mail:

Ik vind het vervelend dat u de bestelling tot op heden niet
heeft ontvangen en er onduidelijkheid is ontstaan tijdens uw telefonische contact met de klantenservice. (…)

 

Bij de PostNL Collect Club wordt gestreefd naar en [sic] levertijd van vijf werkdagen. De bestelde artikelen hadden maandag 25 juni bij u aangekomen moeten zijn. Wanneer een zending niet op de gewenste leverdatum aankomt wordt ervan uitgegaan dat de levering vertraging heeft opgelopen in het bezorgproces. Wanneer een levering na drie weken nog niet is ontvangen kan er een navraag procedure [sic] gestart worden. Met deze procedure wordt gepoogd de zending te traceren en zal ervoor gezorgd worden dat u de levering alsnog ontvangt.


In uw geval kan de navraag procedure op 16 juli gestart
worden. Mocht u de bestelde artikelen onverhoopt op die datum nog niet ontvangen [sic] vraag ik u dit door te
geven aan de klantenservice.

Als we deze tekst analyseren, komen alle verboden uit onze trainingen voorbij:

  •  de stortvloed aan verantwoordelijkheid-ontwijkende constructies ('wordt gestreefd', 'wordt ervan uitgegaan', 'is ontvangen', 'kan gestart worden', 'wordt gepoogd', 'zal ervoor gezorgd worden')
  • werkwoorden die een soort kosmische actie aanduiden ('is ontstaan')
  • zelfstandige naamwoorden die eigenlijk verwijzen naar een handelende partij, die vakkundig buiten schot blijft (‘levering’, ‘vertraging’, 'bezorgproces')
  • de ultieme drogredenering: wanneer een zending niet op de gewenste datum aankomt, heeft zij vertraging opgelopen.
    Duh!
  • werkwoorden met een connotatie van ongelukkig toeval en slachtofferschap ('heeft opgelopen', alsof je het over een soa hebt – en dan vooral niet benadrukken dat je het zonder condoom hebt gedaan!)

 

Ankie vatte dit lijstje perfect samen: ‘Alsof het een natuurkracht is waar PostNL zelf geen enkele invloed op kan uitoefenen.’


Als na de navraagprocedure, die over drie weken gestart kan gaan worden (door wie eigenlijk?), de velletjes met postzegels verhoopt boven water komen, dan weet ik niet of het verstandig is dat Ankie ze gaat gebruiken.