Het Laatste Woord

De nieuwjaarsspeech

maandag 07 januari 2013

Het is 2 januari. Van Klaveren staat op zijn trein te wachten. Dan klinkt een computerstem:

 

De intercity van 8 uur 9 naar Utrecht vertrekt over enkele minuten.

 

‘Dacht ik het niet,’ denkt Van Klaveren, ‘vertraging.’ Maar dit woord zal de NS nooit gebruiken, want daar worden de reizigers maar pessimistisch van.

 

In de trein leest Van Klaveren een e-mail waarin de directie hem uitnodigt voor de nieuwjaarsborrel:

 

in het afgelopen jaar hebben we van collega’s afscheid moeten nemen. Dit voelt voor iedereen ongemakkelijk en brengt een stuk onzekerheid met zich mee. Een goede reden om te kijken naar de uitdagingen die de toekomst ons brengt.

 

Ook deze boodschap decodeert Van Klaveren automatisch want ‘uitdaging’ betekent ‘probleem’. Maar dit woord zal de directie nooit gebruiken. Het bedrijf kent geen problemen, zoals de NS geen vertragingen kent. Het is een prachtig, dynamisch bedrijf dat vele mogelijkheden heeft en een grandioos jaar tegemoet gaat.

 

De directeur heeft in zijn nieuwjaarstoespraak ook de jubelstemming verkozen:

 

Wij zijn een bedrijf dat onze medewerkers stimuleert. Wij steken ons hoofd niet in het zand voor de toekomst. Wij staan ervoor dat jij je leven lang ontwikkelt waardoor je werkzekerheid op de arbeidsmarkt verbetert. Wij stellen ons de vraag hoe we dat kunnen doen? Ik wil dat jij jezelf ook die vraag stelt … wat ga jij in 2013 doen om jouw inzetbaarheid te verhogen?

Nu weet Van Klaveren het zeker: ‘Ik vlieg eruit. Ik moet ander werk zoeken.’ En gelijk heeft ie.

 

Maar wat hij niet weet is dat dit lieflijke proza is voorgekookt door een outplacementbureau. Wij vonden een website waarin deze speech als volgt werd 'verkocht':

 

Een nieuwjaarsspeech is een gelegenheid om uw medewerkers toe te spreken. Een moment van dank, terugblikken en vooruitkijken. Tijdens de speech is er gelegenheid om uw medewerkers voor te bereiden op meer flexibiliteit en mogelijk zelfs een outplacement. Hoe brengt u deze moeilijke boodschap op een elegante wijze? Wij hebben een voorbeeldtekst opgesteld … 

Zelden heeft de firma List & Bedrog zich zo onbeschaamd in de kaart laten kijken. Je hoeft geen Van Klaveren te zijn om door te hebben dat hier een drol met slagroom wordt besmeerd. Want ‘flexibiliteit’ wil zeggen dat je naar ander werk moet uitkijken en ‘outplacement’ dat je kunt oprotten. Werkzekerheid! Inzetbaarheid! Dynamiek! En dat durf je dan ‘op elegante wijze’ te noemen.

 

Het ergste is nog dat dit outplacementbureau er daadwerkelijk van uitgaat dat er geen Van Klaverens bestaan. Dat de toehoorders op deze druilerige januarimiddag met een goed gevoel naar huis gaan. Dat is niet alleen bedrog, het is je reinste arrogantie.

 

Gelukkig nieuwjaar, Van Klaveren!